Jdi na obsah Jdi na menu

Jaké byly hody 2014

ŽENÁČSKÉ HODY 2014

 

 

Pěkně vás vítáme dobří ludé,

snáď sa vám na hodách lúbit bude.

 

Vítáme domácích aj přespolních,

ve Lhotě na hodách, na ženáčských.

 

Veselo tancujte a zpívajte,

dobrého vínečka popíjajte.

 

 

Touto písničkou vítala ženáčská chasa všechny návštěvníky hodů v Ostrožské Lhotě v neděli 27. července před Obecním úřadem. Ale začněme pěkně popořádku.

 

Poprvé jsme se sešli koncem května, abychom zjistili, kdo všechno má chuť se do nácviku hodů zapojit. Napočítali jsme přes 20 manželských párů. Směle jsme se tedy pustili, pravidelně každou neděli, do nácviku hodového vystoupení. Letos jsme zvolili Českou besedu. Neodradilo nás ani to, že byla oproti předchozí Moravské a Slovácké nepatrně delší a o poznání náročnější. Nicméně jsme se s tím nakonec popasovali velmi dobře a zkoušky byly opravdu veselé.

 

A nastal hodový víkend....

 

V pátek si valná většina z nás přišla zatančit a zazpívat na besedu u cimbálu s CM Falešnica. Ti, kteří preferují jiný druh hudby, zamířili na hřiště na skupinu Artemis.

V sobotu ráno vyrazila mužská část chasy porazit strom na hodovou májku, který letos věnovali manželé Vlkovi z Nového Záhumní. Kostelní zvon odbíjející poledne málem nebylo slyšet přes bujaré zpívaní chlapů, kteří před hospodu Na Obecním v pořádku dopravili májku i sebe bez větších ztrát. V 17 hodin začínalo stavění májky. Ženy strom nazdobily předem nadělanými papírovými růžemi a muži za doprovodu Vojty Radocha hrajícího na harmoniku a zpěvu mužského sboru májku úspěšně postavili. Následovalo nezbytné společné foto a poté přesun na bývalou sokolovnu , kde od 18 do 20 hodin vyhrávala CM Ženičky a zpívaly Klebetnice, obojí ze sousedního Hluku. Posezení bylo příjemné a ženské z Hluku jako vždycky veselé a zábavné. Po programu se chasa i s účinkujícími odebrala do sálu, kde bylo připravené posezení s občerstvením. Ostatní se mohli jít pobavit na hřiště na zábavu se skupinou Čmeláci. My v sále jsme si ještě naposledy přetancovali hodové vystoupení a když Vojta začal hrát na harmoniku, nikdo moc nespěchal domů.

V neděli jsme šli v krojích do kostela na hodovou mši svatou a ve 14.30 jsme se scházeli před obecním, kde už koncertovala DH Šarovec. Zatančili jsme, zazpívali a děcka přesvědčili pana starostu, aby rodičom ty hody povolil, že jinak s nima už nevydržijů. Starosta hody povolil a navíc nám dal, mimo dobrých rad jak se o hodách chovat, pěkný demižon vína. My jsme mu za to dali zahrát sólo. Když Jara Šuránek přistavil koně s vlečků a naskládali jsme tam naše děcka a demižon s vínem, začali jsme se do průvodu řadit i my. Bylo pěkné, že kromě nás „tančící chasy“ přišlo na hody mnoho dalších krojovaných. Samozřejmě chlapi z mužského sboru nechyběli a po příchodu na hřiště také pěkně zazpívali. Česká beseda se nám vydařila velice dobře, tancovali jsme s chutí a to je asi nejdůležitější.

Potom už začala hodová zábava, ale všeobecná pohoda netrvala moc dlouho. Od Hluku se přihnala černá mračna, začalo foukat a následoval hustý déšť. Krojovaní i návštěvníci se poschovávali kde se dalo, ale někteří čekání až přestane pršet vzdali a odešli domů. Ostatní si nenechali pokazit náladu a tančili dál i když měli nad hlavami deštníky. Přemýšleli jsme o tom přesunout hodovou zábavu do sálu, ale meteorologové slibovali, že déšť brzy přejde. Moc brzy to sice nebylo, ale ti co vytrvali protančili a prozpívali zbytek večera až do půlnoci, kdy DH Šarovec zahrála poslední sadu písniček.

 

Takové byly letos už 5. ženáčské hody v Ostrožské Lhotě. Pro nás, pro chasu, byly navzdory nepřízni počasí veselé a pohodové. Kéž byly takové i pro všechny ostatní.

 

Nakonec bychom rádi poděkovali panu starostovi za jeho vstřícnost a podporu, tetičkám za pomoc u pokladen, za finanční podporu hodů Obci Ostrožská Lhota a za tekutou podporu hospodám Na Obecním, Na hřišti a Pod kostelem.

 

Ženáčská chasa, která tančila Českou besedu:

 

1. kolo                                       2.kolo

Pavelkovi Lidka a Mirek            Trnění Pavla a Martin

Pavelkovi Pavla a Kamil             Hájkovi Broňa a Jarek

Dominikovi Lidka a Mirek        Beňovi Nikola a Kamil

Pavelkovi Olina a Mirek            Křivákovi Šárka a Pavel

 

 

3. kolo                                       4. kolo

Machovi Katka a Pavel              Hájkovi Jarka a Vašek

Radochovi Vlaďka a Slávek       Bílkovi Jitka a Jenda

Smištíková Jana a Pippal Leo   Pospíšilovi Eliška a Mirek

Hyrákovi Magda a Mirek           Mazurkovi Monika a Přemek

 

 

5. kolo

Bachanovi Věrka a Broněk

Dominikovi Alena a Tomáš

Miklíčkovi Lidka a Tonda

Radochovi Alena a Petr  

 

lb

 

 

  

Mnoho krásných fotek z letošních hodů najdete na stránkách Lukáše Baroně na tomto odkazu

www.fotolb.cz/

 a také na stránkách Dušana Dufky

dufkadusan.blogspot.cz/

a jeho video 

 

 

 

 

 

 

a nakonec naše vystoupení na hřišti:

Česká beseda